ORSÓK

Mire figyeljen horgászorsó kiválasztásakor?

A horgászorsók széles választékában nemcsak a kezdőknek, hanem még a gyakorlott, profi horgászoknak is igazi kihívást jelent eligazodni bizonyos esetekben. Szerencsére a legfontosabb információk birtokában egyetlen érdeklődőnek sem jelenthet problémát a megfelelő orsó kiválasztása.

A horgászorsókat elsősorban fajtájuk, méretük és fékrendszerük különbözteti meg egymástól. Nálunk legelterjedtebbek a peremfutó orsók, de egyre keresettebbek a multipikátoros és legyező, vagy a még elterjedőben lévő speciális centrepin orsók.

A fékrendszer úgy funkcionál a horgászorsók esetében, mint a fék az autón. Több rendszerű fék létezik, melyeknek legfőbb funkciója, hogy az orsódob lassítson vagy megálljon, amikor a használó úgy kívánja. Alapvetően négy fékrendszer létezik a piacon, hátsó fék, első fék, nyeletőfék és nem utolsó sorban a harcifék.

Ezen kívül kiválasztáskor fontos a horgászorsók méretét is figyelembe venni. Az orsókat a dobméretük alapján kategorizálják, ami három dolgot határoz meg. Választáskor fontos a bot és az orsó összhagja. 

 

Bővebb információkat megtudni, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!